Vandaag begon als elke andere dag, dachten ook de paarden. Maar het was een speciale dag want bij 5 van onze ijslanders werden vandaag de hoefijzers vervangen. De hoefsmid komt een paar keer per jaar langs en elke keer zijn er een aantal andere paarden aan de beurt. Vandaag waren Gunnar, Djarfur, Paskar, Kilja en Skippa de gelukkigen. 

Wat doet de hoefsmid precies?

De hoefsmid smeedt en vervangt de hoefijzers maar hoe gaat hij nou eigenlijk te werk? Eerst zorgen we ervoor dat we het paard dat nieuwe schoenen krijgt vast staat aan twee kanten voor het gemak van de hoefsmid. De smid begint met het losmaken van de oude ijzers door de nagels welke in de hoef vast zitten los te trekken. Dit is binnen enkele seconden gebeurt. Vervolgens moet de hoef grondig bijgewerkt worden door deze te knippen, vijlen en te poetsen. Nu begint het echte werk; de nieuwe ijzers worden erbij gepakt en ze mogen de oven in.  Ze komen per stuk gloeiheet uit en worden 1 voor 1 tegen de hoef gehouden om de hoef gereed te maken voor deze nieuwe ijzers. Ze zijn nog niet helemaal op maat dus de smid hamert en slijpt de ijzers nog wat bij. Wanneer ze precies goed op maat zijn kunnen ze dan aan de hoef genageld worden, dit alles alles gebeurt volledig pijnloos. 
Er rest nu nog een deeltje nagel  welke boven de hoef uitsteekt. Dit wordt nog even bijgewerkt en het paard kan er weer een tijd tegen aan!.