Oorsprong

De eerste Ijslanders zijn paarden komen uit Noorwegen en paarden uit Noors bezette plaatsen in Schotland en Ierland. Ze zijn gebracht naar Ijsland door vikingse kolonisten ongeveer in het jaar 870 n.c  Hoe puur het bloed van de Ijslander nu dan ook is, de Ijslander is een mix van verschillende rassen uit Noord Europa.  De boten waarop de paarden gebracht werden waren klein en alleen de beste van de beste paarden vaarden mee. 

 

Kort nadat deze paarden het land binnen kwamen besloot het land het importeren van vee te verbieden. Dit voor 900 jaar! Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat er nog maar 1 soort paard over bleef op het eiland, de Ijslander. Door dit verbod mag de Ijslander zich nu dan 1 van de puurste rassen op aarde noemen. Er is in 800 jaar geen ander bloed in Ijslanders toegestaan en wanneer een Ijslander het eiland verlaat mag deze niet terug komen. Deze regel geldt tot de dag van vandaag.

Waar op meeste plaatsen paarden toch een klein beetje vertroeteld werden wanneer het koud werd door de jaren, door ze bijvoorbeeld warme stalling te geven e.d. , bleef de Ijslander te allen tijde buiten staan. Het principe van “De sterkste overleeft” geldt dan ook zeker voor de Ijslander. Het ras heeft zich zeer goed aangepast aan extreme weersomstandigheden met een dikke vacht en ook de spijsvertering van de Ijslander is voorbereid op lang overleven op weinig voedsel.